wtorek, 3 stycznia 2017

kremowy warstwowiec z biszkoptami


Ciasto, że palce lizać! Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto makowe:
  • 4 białka
  • 100 g maku
  • 100 g kokosu
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
 na krem:
  •  1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 300 g masła
 dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 szklanki wódki
  • 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
 Białka ubić z solą a następnie powoli dosypywać cukier. Mak i kokos wymieszać i połączyć z pianą. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 25 minut. Wystudzić. 
Proszek budyniowy wymieszać z mąkami i cukrem, rozrobić to w połowie mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione budynie, ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy.
 Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu i trzy warstwy ciastek.  Czekoladę połamać do miseczki i zalać mlekiem. Umieścić nad garnuszkiem z parującą wodą i rozpuścić mieszając. Polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. Ciasto fajnie wygląda, ale skąd wzięłaś biszkopty z kakaowym środkiem ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale apetyczne ciacho. Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno to ciasto zrobię bo apetycznie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwe kakao, to źródło cennego dla zdrowia magnezu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Myślę, że mały kęs takiego ciasta, jeszcze nikomu nie zaszkodził:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up