Ciasto, że palce lizać! Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto makowe:
- 4 białka
- 100 g maku
- 100 g kokosu
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 300 g masła
- puszka brzoskwiń
- 1/2 szklanki wódki
- 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Proszek budyniowy wymieszać z mąkami i cukrem, rozrobić to w połowie mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione budynie, ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy.
Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu i trzy warstwy ciastek. Czekoladę połamać do miseczki i zalać mlekiem. Umieścić nad garnuszkiem z parującą wodą i rozpuścić mieszając. Polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Ciasto fajnie wygląda, ale skąd wzięłaś biszkopty z kakaowym środkiem ?
OdpowiedzUsuńKupiłam w Biedronce
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńWow, ale apetyczne ciacho. Świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNa pewno to ciasto zrobię bo apetycznie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje
OdpowiedzUsuńPrawdziwe kakao, to źródło cennego dla zdrowia magnezu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Myślę, że mały kęs takiego ciasta, jeszcze nikomu nie zaszkodził:)
OdpowiedzUsuńCiasto - rewelacja 😃
OdpowiedzUsuń