Dziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka!
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- szklanka pełnego mleka w proszku
- 150 g masła
- 150 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 3 łyżki mleka
- wiórki czekoladowe
Mleko i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche).
Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą (tak, aby dno nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Tak przygotowaną polewą smarować wierzchy ciasteczek i dekorowac wiórkami czekoladowymi.
Pychotka :o)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudeńka. W moim domu pełnym łasuchów zniknęłyby w 5 sekund.
OdpowiedzUsuń