Popularna masa cukrowa



W cukiernictwie nieodłącznym produktem, bez którego wielu cukierników nie wyobraża sobie dekorowania wypieków jest masa cukrowa. Jest to doskonały sposób na udekorowanie ciast oraz tortów, a także niewielkich ciasteczek czy babeczek. Masa cukrowa stwarza nam praktycznie nieograniczone możliwości. Zatem czym dokładnie jest ten produkt oraz jakie dokładnie ma zastosowanie?

Coraz bardziej popularna masa cukrowa

Masa cukrowa, nazywana często fondantem lub też lukrem plastycznym to nieodłączne wyposażenie w każdej cukierni. Jest to produkt, za pomocą którego można atrakcyjnie ozdobić praktycznie każdy wypiek. Tego typu masa cukrowa charakteryzuje się dużą łatwością obrabiania, dzięki czemu łatwo uformować ją w pożądany kształt.

Kolejną zaletą wspomnianej masy cukrowej jest fakt, iż wszystkie elementy dekoracyjne wykonane z tego produktu są jadalne. Dzięki temu nasze wypieki nie tylko wyglądają apetycznie, ale także ich elementy dekoracyjne są w pełni jadalne. Zatem co dokładnie możemy zrobić z masy cukrowej?

Zastosowanie masy cukrowej

Wspomniana masa cukrowa znajduje zastosowanie przede wszystkim podczas wykonywania tortów w stylu angielskim. Jednak jest także używana do ozdabiania wypieków w stylu amerykańskich cupcakes. Masą cukrową także pokrywa się całe wypieki. Dzięki temu przykładowo pokrywając nią cały tort, możemy stworzyć dowolne kształty oraz ozdoby.

Istnieje możliwość również modelowania z masy cukrowej różnorodnych elementów dekoracyjnych. W zależności od okazji wykonywane są najczęściej kwiaty lub też serca, a także zwierzęta. Bardzo często z tego typu masy w szczególności w przypadku tortów dla małych dzieci wykonywane są postacie z bajek. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele kolorów takiej masy cukrowej, dlatego możliwości podczas wykonywania ozdób są praktycznie nieograniczone. Warto pamiętać, iż masę możemy wykonać również samemu. Dzięki temu możemy nadać jej także dowolny kolor. Taka masa jest także stosowana do wykonywania napisów na torcie. Są z niej stworzone również często duże figurki tematyczne na wypiekach.

Masa cukrowa to nic innego jak popularny lukier, za pomocą którego możemy udekorować nasze wypieki. Jest to bardzo ważne, aby nasze ciasto lub tez tort nie tylko dobrze smakowały, ale także idealnie się prezentowały. Dzięki temu możemy zrobić dobre wrażenie na zaproszonych przez nas gościach. Niewątpliwą zaletą takiej masy cukrowej jest fakt, iż wykonane z niej ozdoby są jadalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz