Deser gotowy dosłownie w 10 minut. Słodki smak musu czekoladowego przełamałam truskawkami a ciasteczka amaretti dodały chrupkiego i oryginalnego akcentu. Radzę zrobić go w niewielkich szklaneczkach, tradycyjny duży pucharek byłby nie do zjedzenia, bo deser jest dość syty.
Składniki na 3 sztuki:
- 300 ml kremówki
- 100 g czekolady białej
- kilka truskawek
- garść ciasteczek amaretti
- łyżka wiórek z białej czekolady
Czekoladę połamać do miseczki i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą (uwaga- czekoladę białą trzeba rozpuszczać w niższej temperaturze niż zwykłą czekoladę, inaczej się zwarzy). Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Truskawki pokroić. W szklaneczkach układać na przemian mus czekoladowy z ciasteczkami i truskawkami. Wierzch udekorować truskawką i posypać wiórkami. Wstawić do lodówki.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń