Najszybsze ciasto na świecie. Truskawkowo- rabarbarowe z odrobiną serka i cynamonu. Wilgotne, na bazie maślanki i posypane chrupiącą kruszonką. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miskujemy. Później tylko owoce i kruszonka i gotowe:) Ciasto jest wilgotne, miekkie wygląda troche zakalcowato. ale taką ma mieć konsystencję. Pyszne jest też ze śliwkami lub brzoskwiniami.
Składniki na ciasto do formy 23*23 cm
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szkalnka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- truskawki
- rabarbar
- cynamon
- 200 g serka waniliowego
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny,żółtko, maką i cukier
Na ciasto wyłożyc serek i owoce. Posypać skórkami, cynamonem i kruszonką. Piec w temp. 175*C około 30-40 minut. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz