Zrobione dla Mamy z okazji Jej święta. Pyszne miękkie i aromatyczne babeczki czekoladowe z nuta pomarańczy, migdałów i orzechów. Zdobione czekoladowym ganache zrobionym z gorzkiej czekolady i kremówki. Wspaniały głęboki smak. Rozpływają się w ustach.
Składniki na 13 sztuk:
- 40 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
- 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i starta skórka
- 90 g miękkiego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki drobno posiekanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni . Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, ewentualnie
przygotować pojedyncze foremki. W garnku podgrzać
wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć
czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada rozpuści się i wtedy
wlać sok pomarańczowy. Mieszać, aż czekolada i sok połączą się.
Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie masło, jajka i
cukier na gładką i puszystą masę. Wlać czekoladę rozpuszczoną w soku i
dalej miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masa
na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie
gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane migdały i orzechy i dokładnie
wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Babeczki trochę urosną, ale zostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić.
Składniki na krem ganache:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250 ml śmietany 30%
Czekoladę
pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym garnuszku do
wrzenia doprowadzić śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady.
Dokładnie wymieszać, aż czekolada i śmietana połączą się na idealnie
gładką masę. Najlepiej robić to rózgą. Pozostawić
do wystudzenia, mieszając co chwila.
Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na
krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go
uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki.
Źródło przepisu: www.artkulinaria.pl
Widzę, że też babeczkowo ;)
OdpowiedzUsuń