Przygotuj wyśmienitą kolację dla swoich najbliższych! Przygotuj coś innego niż zawsze i zaskocz ich nowymi aromatami i smakami. To proste!
Kolacja to ten posiłek, na który najczęściej przygotowujemy kanapki. Jednak tak naprawdę do dyspozycji mamy o wiele więcej przepisów, które doskonale nadają się na pyszne zakończenie dnia w towarzystwie najbliższych.
Jeśli także szukasz przepisów na kolację, którymi możesz zaskoczyć najbliższych, sprawdź nasze propozycje, które przygotowaliśmy wraz z serwisem kulinarnym Najlepszewkuchni.pl!
Czerwone papryki zapiekane z serem i boczkiem:
- 3 papryki czerwone o podłużnym kształcie
- 12 cienkich plastrów boczku
- ok. 200 gramów sera tartego – mozzarella albo żółty
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Papryki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na połowę. Boczek kroimy na mniejsze kawałki, lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Do połówek papryki wkładamy usmażony boczek i posypujemy tartym serem. Papryki układamy na blaszce i umieszczamy w piekarniku na około 30 minut.
Sałatka z gotowanym jajkiem, brokułem i śmietanką:
- 1 brokuł
- 4 jajka
- czerwona cebula
- garść orzechów włoskich
- 4 kromki pieczywa
- 3 łyżki śmietanki 12%
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Osobno gotujemy brokuły przez około 7-9 minut. Z pieczywa przygotowujemy grzanki. Kroimy je w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Po ugotowaniu jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy na cienkie piórka. Siekamy orzechy. Wszystkie składniki łączymy. Przygotowujemy dressing ze śmietanki, musztardy, soku z cytryny, pieprzu i soli. Taki dressing dodajemy do sałatki.
Szukasz innych przepisów na kolację? Zajrzyj już teraz do serwisu kulinarnego Najlepszewkuchni.pl, gdzie możesz już teraz znaleźć szeroką gamę różnych przepisów na kolację, a także na wiele innych dań na każdy dzień. W serwisie możesz dodać także własne przepisy, którymi chcesz podzielić się z innymi użytkownikami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz