ciasto miętowo-czekoladowe


Miętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:)

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na masę brzoskwiniową:
na galaretkę miętową:
na mus miętowo-czekoladowy:
  • 200 g czekolady z miętowym nadzieniem
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 330 ml kremówki 
dodatkowo:
  • paczka biszkoptów z kakaową plamką
  • wiórki czekoladowe 


Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. 

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do dżemu, wymieszać i wylać na biszkopt. Kiedy zastygnie na wierzchu położyć biszkopty.  

W garnku zagotować dwie i pół szklanki wody. Wsypać cukierki miętowe i mieszając gotować powoli aż się rozpuszczą.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretki agrestowe i dokładnie wymieszać Odstawić, kiedy zacznie tężeć wylać na warstwę biszkoptów. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie przygotować ostatnią warstwę- mus czekoladowy. 

Czekolady połamać, wrzucić do metalowej miski ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozpuszczone czekolady i szybko zmiksować. Wyłożyć na galaretkę, posypać wiórkami i wstawić na kilka godzin do lodówki. 

4 komentarze:

  1. COś smacznego jeszcze nigdy nie jadłam al napewno smaczne bo mietowe co uwielbim Dziekuje napewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa czy posmakowałby mi to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja i owszem znam i lubię takie połączenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięta i czekolada to moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń