ciasto na zimno z galaretką i ptasim mleczkiem


Kolorowe lekkie ciasta zawsze są chętnie zjadane podczas letnich przyjęć w ogrodzie. U nas cieszą się szczególnym powodzeniem u dzieci, które za galaretkami wręcz przepadają. 
Do tego ciasta można użyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców  jakie tylko lubicie. 
Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik). 
Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć). 
Myślę, że do letniej kawki na tarasie będzie jak znalazł, zwłaszcza w upalny dzień.

*foremka 23*23 cm
Składniki:
  • duża paczka maślanych herbatników
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek żelatyny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki porzeczkowej (takiej)
  • 2 banany
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • kilka kostek ptasiego mleczka w galaretce
Galaretki truskawkowe rozpuścić w pół litra wrzątku. Galaretkę porzeczkową w pół szklanki wrzątku. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao, do drugiej wystudzoną porzeczkową galaretkę. 

Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę z galaretką. Przykryć kolejną warstwą herbatników i wyłożyć masę kakaową. Na nią położyć pokrojone ptasie mleczko, banana i ananasa. Zalać tężejącą truskawkową galaretką. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz