Kolorowe lekkie ciasta zawsze są chętnie zjadane podczas letnich przyjęć w ogrodzie. U nas cieszą się szczególnym powodzeniem u dzieci, które za galaretkami wręcz przepadają.
Do tego ciasta można użyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców jakie tylko lubicie.
Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik).
Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć).
Myślę, że do letniej kawki na tarasie będzie jak znalazł, zwłaszcza w upalny dzień.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
- duża paczka maślanych herbatników
- 500 ml mleka
- 5 łyżek żelatyny
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 opakowanie galaretki porzeczkowej (takiej)
- 2 banany
- kilka plastrów ananasa z puszki
- kilka kostek ptasiego mleczka w galaretce
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao, do drugiej wystudzoną porzeczkową galaretkę.
Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę z galaretką. Przykryć kolejną warstwą herbatników i wyłożyć masę kakaową. Na nią położyć pokrojone ptasie mleczko, banana i ananasa. Zalać tężejącą truskawkową galaretką. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz