poniedziałek, 14 października 2013

ciasto "medove rezy"


Ciasto medove rezy  to czeskie ciasto miodowe, przełożone kremem z grysiku i powidłami. Jego zaletą jest to, że łatwo się kroi i można je dłużej przechowywać. Wybaczcie mi tragiczne zdjęcia, nie miałam zamiaru publikować przepisu, ale skoro wiele osób o niego prosiło to podaję. Udało się sfotografować całość i odkrojoną piętkę, niestety nie mogłam ciasta pokroić do zdjęć. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, na przykład na Święta, ale pamiętajcie, że blaty należy upiec ze 2-3 dni przed przełożeniem. Ciasto im strasze tym lepsze, bez przesady oczywiście.

Składniki:
na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. podzielić je na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około 20 minut.

na krem:
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
Na mleku z cukrem ugotować mannę, wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem.

dodatkowo:
  • słoiczek powide śliwkowych
  • polewa czekoladowa
Jeden blat posmarować powidłami, wyłożyć krem. Przykryć ciastem i polać polewą.


3 komentarze:

  1. Jakie znowu tragiczne zdjecia! Moim zdaniem wygląda bardzo ładnie:) bo jest równiutkie i wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również moim zdaniem świetnie wygląda, zdanie o tragicznych zdjęciach jest całkowicie nieprawdziwe.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki kobitki, ale dużo im brakuje:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up