Ciasto medove rezy to czeskie ciasto miodowe, przełożone kremem z grysiku i powidłami. Jego zaletą jest to, że łatwo się kroi i można je dłużej przechowywać. Wybaczcie mi tragiczne zdjęcia, nie miałam zamiaru publikować przepisu, ale skoro wiele osób o niego prosiło to podaję. Udało się sfotografować całość i odkrojoną piętkę, niestety nie mogłam ciasta pokroić do zdjęć. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, na przykład na Święta, ale pamiętajcie, że blaty należy upiec ze 2-3 dni przed przełożeniem. Ciasto im strasze tym lepsze, bez przesady oczywiście.
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki śmietany
na krem:
Jakie znowu tragiczne zdjecia! Moim zdaniem wygląda bardzo ładnie:) bo jest równiutkie i wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńRównież moim zdaniem świetnie wygląda, zdanie o tragicznych zdjęciach jest całkowicie nieprawdziwe.
OdpowiedzUsuńdzięki kobitki, ale dużo im brakuje:)
OdpowiedzUsuń