Po długich godzinach pieczenia zamówionych ciast i tortów nie miałam już siły na kombinowanie. Dlatego wybrałam ciasto proste, które apetycznie wyglądało na zdjęciu i którego próbowałam kiedyś u babci. Mimo nazwy nie jest to klasyczna kremówka, ale ciasto również z budyniem, tyle że pieczone w całości. Jak dla mnie mogłoby być ciut bardziej słodkie, ale i tak najsmaczniejszy jest kokos. Należy pamiętać, że ciasto musi dobrze wystygnąć, aby się ładnie kroiło- najlepiej robić to dopiero na następny dzień po upieczeniu.
Składniki (blaszka 24*24cm):
na ciasto:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 1/2 l mleka)
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa
- 200 g kokosu (najlepiej drobnego)
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
Na mleku ugotować budynie. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Ubijając dodawać kokos i ostudzone masło. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń (ale nie gorący), na wierzch wyłożyć masę kokosową. Piec około 50-60 minut w 180*C.
takie są najpyszniejsze właśnie do kawki :) sama pyszność!
OdpowiedzUsuńczy w masie kokosowej można pominać masło?
OdpowiedzUsuń