niedziela, 13 października 2013

kremówka kokosowa Siostry Anastazji




Po długich godzinach pieczenia zamówionych ciast i tortów nie miałam już siły na kombinowanie. Dlatego wybrałam ciasto proste, które apetycznie wyglądało na zdjęciu i którego próbowałam kiedyś u babci. Mimo nazwy nie jest to klasyczna kremówka, ale ciasto również z budyniem, tyle że pieczone w całości. Jak dla mnie mogłoby być ciut bardziej słodkie, ale i tak najsmaczniejszy jest kokos. Należy pamiętać, że ciasto musi dobrze wystygnąć, aby się ładnie kroiło- najlepiej robić to dopiero na następny dzień po upieczeniu.

Składniki (blaszka 24*24cm):
na ciasto:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na budyń:

  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 1/2 l mleka)
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa
na wierzch:
  • 200 g kokosu (najlepiej drobnego)
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.
Na mleku ugotować budynie.  Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Ubijając dodawać kokos i ostudzone masło. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń (ale nie gorący), na wierzch wyłożyć masę kokosową. Piec około 50-60 minut w 180*C.  

2 komentarze:

  1. takie są najpyszniejsze właśnie do kawki :) sama pyszność!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy w masie kokosowej można pominać masło?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up