niedziela, 27 lipca 2014

ciasto "papuga" - sernik na zimno


Zupełnie nie miałam pomysłu na ciasto, a w domu żadnych szczególnych składników. Z tego co miałam, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Nawet nie spodziewałam się, że tak dobrze i ładnie wyjdzie. Szkoda, że zdjęcia nie odzwierciedliły kolorów, bo ciasto było bajeczni kolorowe. Użyłam serka w kostce, bo lubię takie trochę grudkowate masy serowe, ale jeśli wolicie gładkie, użyjcie sera trzykrotnie mielonego. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem. 

*foremka 24*24 cm:
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 3 kostki sera białego (600 g)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki czerwone
na piankę:
  • 400 g winogron zielonych
  • 2 galaretki żółte
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
na wierzch:
  • galaretka różowa
  • galaretka turkusowa
Białka ubić z cukrem na pianę i nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić.
Ser zmiksować blenderem. Galaretki czerwone rozpuścić w 3/4 szklanki wody, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Na końcu wlać galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt. Winogrona umyć i pokroić na połówki, pestki usunąć. Ułożyć przeciętą częścią w dół na masie serowej.Galaretki żółte rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Białka ubić z cukrem na pianę i dodać letnią galaretkę. Wyłożyć na winogrona. Kiedy pianka zacznie tężeć warstwa żółtej galaretki sama oddzieli si od pianki. Odstawić do stężenia. Galaretkę różową i turkusową rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Kiedy zaczną mocno tężeć łyżką wykladać na zmianę na ciasto. Odstawić do stężenia.




8 komentarzy:

  1. przepiękne ciacho i bardzo trafiona nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasto :) super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, każde dziecko by się w nim zakochało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie kolorowe ciasto !!! Obłęd!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie...czy te czerwone galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody,obie,czy każdą osobno?Serniczek wygląda obłędnie pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up