Dziś coś dla osób, które lubią połączenie bananów i czekolady. Dwie warstwy serowe- bananowa i czekoladowa na mocno kakaowym biszkopcie, wykończone bananami w galaretce. Myślałam, że serniki na zimno już mi się przejadły, ale ten zdecydowanie stał się moim numerem jeden. Jest łatwy do zrobienia, więc polecam na deser.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na warstwy serowe:
- 1 kg sera wiaderkowego (użyłam gęstego serka Mój Ulubiony z Wielunia)
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (jeśli używamy rzadszego sera to trzeba więcej żelatyny)
- 3 banany
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
na wierzch:
- 2-3 banany
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec około 20 minut w 170*C. Wystudzić.
Ser podzielić na połowę. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z połową cukru pudru i rozpuszczoną czekoladą. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i wymieszać z masą czekoladową. Wylać na biszkopt i odstawić do wystudzenia.
Trzy banany zmiksować blenderem na mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Ser wymieszać z bananami i resztą cukru pudru. Dodać wystudzona galaretkę i wymieszać. Wylać na stężałą masę czekoladową. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy masa zastygnie na wierzchu ułożyć plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką.
jakie pyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i zapewne tak też smakuje. Świetny pomysł na połączenie tych smaków.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki a w połączeniu z masą bananową musi być po prostu obłędny!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Smaczne ciasto,polecam!
OdpowiedzUsuń