Słodkie przeboje na każdą imprezę



Grudzień i święta zbliżają się wielkimi krokami. To czas spotkań rodzinnych, popularnych imienin, sylwestrowych domówek – jednym słowem impreza goni imprezę!

Gospodarze prześcigają się w zestawianiu odpowiedniego menu, dekoracjach stołu, przygotowywaniu atrakcji, chcąc stworzyć niepowtarzalną atmosferę i wspaniale przyjąć swoich gości. Ale czasem coś może pójść nie po naszej myśli… A to wujek dostał od lekarza bezwzględny zakaz jedzenia mięsa. Najlepsza przyjaciółka właśnie rozpoczęła kolejną dietę, siedzi zła i znudzona dziobie widelcem po talerzu. Szwagrowie pokłócili się z dziadkiem o wyniki wyborów. Dzieci biegają wokół stołu, przeszkadzają i hałasują. I wówczas, gdy wydaje się, że już nic nie uratuje przyjęcia, pojawia się on – deser! Wszystko traci znaczenie – diety, zalecenia lekarskie, polityka… Liczy się tylko ten smak!
Aby każda impreza była sukcesem warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych, niezawodnych propozycji słodkości. Jeśli nie mamy własnych przepisów, albo często powtarzane znudziły się już nam i poszukujemy nowych inspiracji, warto skorzystać z niebanalnych propozycji umieszczanych przez pasjonatów gotowania i pieczenia na blogach kulinarnych.

Oto kilka pomysłów na Twój cukierniczy triumf...

Malinowa chmurka płynie po niebie…

Opisywanie smaków jest jednym z trudniejszych zadań. Smaki się testuje, próbuje, sprawdza, degustuje. Malinowa chmurka to przykład zakochania się od pierwszego… przeczytania. 

Przepis umieszczony na blogu kulinarneprzeboje.pl nie obiecuje, że będzie łatwo i tanio. Przeciwnie – „malinowa chmurka” wymaga większych starań, niż większość wypieków. Ale wynik jest spektakularny! Poczynając od doznań estetycznych – chmurka jest piękna! - poprzez smakowite przejście przez cztery kolejne warstwy, które są jak różne światy, do niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju.

Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób na zdobycie uznania gości.
Najlepszy przepis na malinową chmurkę https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/30/malinowa-chmurka/ warto na zawsze dodać do ulubionych.

Chrupiące gofry nie tylko dla dzieci

Gofry – uwielbiany przez wszystkich smak letnich wakacji. Grube, kratkowane waflowe pajdy obłożone smakołykami, serwowane przez ulicznych sprzedawców na nadmorskich deptakach, cieszą się niezmienną popularnością od pokoleń. A może te pyszne wafle z cukrem, owocami, śmietaną ze zwykłej ulicznej przekąski zmienić na deser, który będzie hitem organizowanej przez nas imprezy? I to nie tylko imprezy dla dzieci. Dobrze wypieczone, oparte na niezawodnym przepisie, podawane z ulubionymi dodatkami mogą być atrakcyjnym punktem programu ogrodowego party, grilla na tarasie czy spotkania towarzyskiego w salonie, którego uczestnikami będą rodziny z dziećmi albo sami dorośli.

Gofry przygotowywane na oczach gości, albo nawet przez nich samych, sprawią wszystkim autentyczną radość. Samodzielne komponowanie dodatków i wspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania!
Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy!

Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej

Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych gustach, postawmy na sprawdzoną klasyczną szarlotkę.
Szarlotka na kruchym cieście jest nie tylko pyszna, ale również bardzo łatwa i niekłopotliwa w przygotowaniu. Spód z kruchego, maślanego ciasta, na nim gruba warstwa pachnącego wanilią i cynamonem musu jabłkowego, na górze kruszonka, która po upieczeniu posypana cukrem pudrem wygląda jak delikatna koronka. Kruszonka nie tylko wzbogaca smak szarlotki, ale stanowi również jej ozdobę.

Wystudzone ciasto serwuje się pokrojone w ozdobne romby. Jeśli podamy je w towarzystwie lodów waniliowych albo z bitą śmietaną, uzyskamy dodatkowy efekt i nasza zwykła szarlotka zamieni się w wykwintny deser.
A więc do dzieła – imprezową listę przebojów czas zacząć!

1 komentarz: