Przepis na taką karkówkę dostałam od cioci. Bardzo fajny pomysł na obiad z piekarnika. U mnie przeważnie pojawia się na niedzielnym stole.
Składniki:
- 1,5 kilograma karczku
- 3 cebule
- 300 g pieczarek
- wegeta
- pieprz olej do smażenia
- na zalewę:
- 5-6 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki maggi
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Mięso pokroić w plastry, posypać wegetą i obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę pokroić w plastry, pieczarki umyć i pokroić także w plastry. Usmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
Plastry mięsa ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryć pieczarkami i cebulą. Piec około godzinę w 200*C. Składniki zalewy wymieszać.
Po godzinie zalać zalewą i piec jeszcze około kwadrans.
Fajnie wygląda, zjadłabym taką nawet dziś
OdpowiedzUsuń