austriackie rogaliki bożonarodzeniowe


Takie ciasteczka w Austrii piecze się na Boże Narodzenie. Ale oczywiście smakują wspaniale przez cały rok. Można je przechowywać w zamkniętej puszce dość długo- nie tracą świeżości. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a później rozpływają się w ustach. Są tak pyszne, że ręka sama po nie sięga.

Składniki:
  • 100 g mielonych płatków migdałowych
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem. 


6 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takich,ale wyglądają kusząco i pewnie smak idealny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas na Śląsku Cieszyńskim te i wiele innych piecze się na święta,wesela itp.
    Robimy również z orzechami, nazywamy je "orzechowe rogaliczki", "waniljowe rogaliczki".

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam austriackich tradycji w ogóle, ale te rogaliki wyglądają zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj upiekłam identyczne z orzechami mielonymi.

    OdpowiedzUsuń