Święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 200 g miodu
- 5 jajek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
na przełożenie:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3/4 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 300 g twardej marmolady wieloowocowej
na poncz:
- 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
- 100 ml syropu rumowego lub rumu
dodatkowo:
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki startych orzechów włoskich
W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda oraz przyprawą i przesiać przez sitko.
Masło utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Następnie ucierając dodawać po jednym żółtku a później miód. Dodawać na zmianę mąkę i przestudzony karmel. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi dzień). Wystudzoną herbatę wymieszać z rumem. W blaszce ułożyć dolny blat ciasta. Naponczować i rozsmarować marmoladę, przykryć ciastem i także naponczować. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz