środa, 14 stycznia 2015

żeberka w musztardzie



Takie aromatyczne i miękkie mięso to wspaniały pomysł na elegancki obiad. My bardzo lubimy takie żeberka, zwłaszcza pieczone w rękawie. Takie sposób przygotowania jest zdrowszy a mięsko smakuje lepiej niż z patelni. 

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2-3 łyżeczki soli zmiękczającej mięso
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • słodka i ostra papryka
  • kolendra
  • 3 ząbki czosnku

Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika i piec około 70 minut w 200*C. Po tym czasie rozciąć worek i piec mięso jeszcze kilkanaście minut, aż się ładnie zarumieni.

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł z tym rękawem:) Chętnie bym zjadła choć jedno takie żeberko:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up