roladki schabowe z chrzanem


Jeśli potrzebujecie przepisu na eleganckie danie mięsne, zdecydowanie polecam ten. Danie nie tylko ładnie wygląda ale też wspaniale smakuje, choć jest bardzo proste. Idealne na wykwintne okazje. 

Składniki:


  • 8 plastrów schabu
  • 8  długich plastrów boczku
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki chrzanu ostrego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra i słodka papryka
  • sol
  • pieprz
  • olej


Mięso rozbić delikatnie, żeby nie zrobić w nim dziur. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Natrzeć mięso i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem. 

5 komentarzy:

  1. chrzan jak najbardziej polecam, działa dobrze na odporność organizmu

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaje jeszcze szpinak i też są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki bczek ma byc surowy czy wedzony

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy trzeba piec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń