Jeśli potrzebujecie przepisu na eleganckie danie mięsne, zdecydowanie polecam ten. Danie nie tylko ładnie wygląda ale też wspaniale smakuje, choć jest bardzo proste. Idealne na wykwintne okazje.
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 8 długich plastrów boczku
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki chrzanu ostrego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ostra i słodka papryka
- sol
- pieprz
- olej
Mięso rozbić delikatnie, żeby nie zrobić w nim dziur. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Natrzeć mięso i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw. Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem.
chrzan jak najbardziej polecam, działa dobrze na odporność organizmu
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze szpinak i też są pyszne!
OdpowiedzUsuńjaki bczek ma byc surowy czy wedzony
OdpowiedzUsuńwedzony
UsuńCzy trzeba piec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuń