Takie aromatyczne i miękkie mięso to wspaniały pomysł na elegancki obiad. My bardzo lubimy takie żeberka, zwłaszcza pieczone w rękawie. Takie sposób przygotowania jest zdrowszy a mięsko smakuje lepiej niż z patelni.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2-3 łyżeczki soli zmiękczającej mięso
- 3-4 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- słodka i ostra papryka
- kolendra
- 3 ząbki czosnku
Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika i piec około 70 minut w 200*C. Po tym czasie rozciąć worek i piec mięso jeszcze kilkanaście minut, aż się ładnie zarumieni.
Ciekawy pomysł z tym rękawem:) Chętnie bym zjadła choć jedno takie żeberko:)
OdpowiedzUsuń