piątek, 27 marca 2015

trufelki orzechowe


Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. 

Składniki na około 40 sztuk:
  • 100 g masła
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 10 biszkoptów
  • 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
  • 2 łyżki kremu typu nutella
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 70 g cukru pudru
  • kieliszek rumu
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach. 


4 komentarze:

  1. Śliczne maleństwa :)
    Mi do takich cudeniek brakuje cierpliwości...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie: Czy rodzynki odsączamy z rumu czy dodajemy razem z rumem do ciasta?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up