Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.
Składniki na około 40 sztuk:
- 100 g masła
- 8 łyżek płatków owsianych
- 10 biszkoptów
- 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
- 2 łyżki kremu typu nutella
- 1/3 szklanki rodzynek
- 70 g cukru pudru
- kieliszek rumu
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach.
Śliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńMi do takich cudeniek brakuje cierpliwości...
Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńPytanie: Czy rodzynki odsączamy z rumu czy dodajemy razem z rumem do ciasta?
OdpowiedzUsuńRazem z rumem.
OdpowiedzUsuń