babka czekoladowa z winem



Do Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie ogarnęła mnie przedświąteczna gorączka. Upiekłam dziś babkę z myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują rodzynki moczone w winie. 
Wybaczcie brzydkie zdjęcia ale byłam zmuszona kroić jeszcze ciepłą, zresztą na ciepło smakowała cudownie ze szklanką zimnego mleka. 

*przepis z książki "Słodki świat Kasi" z moimi małymi zmianami

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła + do formy
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek + odrobina mąki
  • 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na polewę:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka rodzynek
Tabliczkę czekolady zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto i nadal ubijając dodawać po żółtku. Rodzynki zanurzyć na moment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia  i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parą i polać babkę, posypać rodzynkami. 



4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie, a dodatek wina mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super,jestem skłonna spróbować ale...mam tylko wytrawne wino i nie wiem czy się nadaje?Musi być półsłodkie?

    OdpowiedzUsuń