Jak pewnie wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Knorr. Wczoraj zostałam zaskoczona przesyłką, zawierającą nowy produkt marki- esencje do sosów. Moją pierwszą myślą było, że nie używam gotowych sosów ale kiedy doczytałam okazało się, że to nie gotowy sos ale wywar cielęcy z przyprawami. W przesyłce znajdował się również list od szefa kuchni Knorr z przepisem na nowy sos oraz wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. I tu znowu pomyślałam, że sos z winem, pomidorami i w dodatku rozmarynem, którego nie znoszę to nie dla mnie. Postanowiłam jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona do tego rodzaju sosów, więc wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla i steków wołowych.
Składniki:
- 4 płaty z fileta z kurczaka
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki oleju
na sos:
- pęczek włoszczyzny
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowegp
- 400 ml wody
- 50 g suszonych pomidorów
- łyżeczka rozmarynu
- kubełek esencji do sosu pieczeniowego ciemnego
Włoszczyznę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć na brązowo. Dodać cukier i smażyć aż się skarmelizuje. Wlać wino i gotować około 10 minut aż wino całkiem odparuje, wlać wodę, dodać rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut a następnie przelać przez sitko. Wlać z powrotem do rondla, dodać posiekane drobno pomidory i esencję. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W tym czasie usmażyć mięso. Podawać polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz