wafle z mlekiem w proszku i bakaliami



Ostatnio na naszym stole często goszczą wafle, mój mąż za nimi przepada a ja bardzo lubię je robić. Dlatego, że są ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe. 

Składniki:
  • 4 wafle
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 200 g mleka pełnego w proszku
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka zielona
  • kostka margaryny lub masła
  • 50 g cukru
  • 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie)
Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w szklance wody i od razu do jeszcze gorącej dodać margarynę (masło), rozmieszać (gdyby się zwarzyło to należy podgrzać i wymieszać ale nie zagotować). Następnie do mocno ciepłej masy dodać przesiane mleko w proszku i zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę. Kiedy zacznie tężeć dodać bakalie i pokrojoną zieloną galaretkę. Niewielką blaszkę do pieczenia (moja miała 23*28 cm) wyłożyć folią, jeśli trzeba to dociąć wafle na wielkość blaszki i jeden ułożyć na dnie. Wylać mocno tężejącą masę (zbyt rzadka namoczy wafle), rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć czymś ciężkim i odstawić do stężenia na kilka godzin. Następnie wyjąć z formy, jeden andrut posmarować połową powideł i ułożyć na nim całość z masą. Wierzch posmarować resztą powideł i przykryć ostatnim waflem. Kroić ostrym nożem. 


13 komentarzy: