Makaron z sosem to niezawodny sposób na szybki i syty obiad lub kolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- mała cukinia
- 150 g pieczarek
- cebula
- 100 g serka topionego
- 150 ml śmietanki 12% z kartonika
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju
- makaron skręcone rurki
- szczypiorek
Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Makaron z sosem i u mnie stał się synonimem szybkiego obiadu :D świetny przepis.
OdpowiedzUsuń