makaron z klopsikami, cukinią i sosem serowym


Makaron z sosem to niezawodny sposób na szybki i syty obiad lub kolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. 

Składniki:
  • 200 g mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • mała cukinia
  • 150 g pieczarek
  • cebula
  • 100 g serka topionego
  • 150 ml śmietanki 12% z kartonika
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • makaron skręcone rurki
  • szczypiorek
Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Makaron z sosem i u mnie stał się synonimem szybkiego obiadu :D świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń