gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem


Syty i smaczny obiad dla zabieganych, na jego przygotowanie potrzeba jednie pół godziny. Kuskus co prawda można zastąpić inną kaszą lub ryżem, ale kuskus jest gotowy w 5 minut i ma delikatny smak, który pasuje do drobiowego gulaszu. Łatwo i ekspresowo. 

Składniki:
  • 700 g mięsa drobiowego gulaszowego
  • cebula
  • szklanka marchewki z groszkiem (z mrożonki)
  • kilka różyczek kalafiora (mogą być mrożone)
  • szklanka kuskusu
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać mięso, posypać słodką papryką i obsmażyć. Zalać szklanką wody, wrzucić ziele i liść laurowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem około kwadransa. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić gulasz, przyprawić. Kaszę kuskus posolić i zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut, jeśli trzeba to odcedzić. Gulasz podawać z kaszą i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz