Duże, podzielne ciasto dla całej rodziny. Miodowe blaty przełożone jabłkami i pianką z likieru. Przechowywane w lodówce długo zachowuje świeżość ale do krojenia nadaje się najwcześniej dzień po złożeniu.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 650 g mąki
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 100 g masła
- łyżeczka sody
na warstwę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 3 opakowania galaretki zielonej
- sok z połowy cytryny
- wrzątek
na piankę advocatową:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 250 ml likieru jajecznego
- 2 łyżki cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- 3 łyżki startych orzechów włoskich
Najlepiej najpierw przygotować jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić na niewielkie cząstki. Wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wrzątku, wlać sok z cytryny i podgotować chwilę (żeby zmiękły ale się nie rozpaćkały). Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Wlać do jabłek, wymieszać. Odstawić do momentu aż będzie dość gęste.
Przygotować blaty miodowe: jajka ubić z cukrem pudrem. Masło i miód podgrzać i rozpuścić. Mąkę wymieszać z sodą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt luźne można dodać trochę mąki). Odstawić na kwadrans (ciasto trochę stwardnieje). Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na papierze wielkości blaszki. Piec w 190*C około 10 minut.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Do bitej śmietany wlać likier i żelatynę, zmiksować.
Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać tężejącą galaretkę jabłkową. przykryć ciastem. Wyłożyć 3/4 masy advocatowej i położyć ostatni blat ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą piankę i posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz