napój dżina- kawa z ginem i lodami


 Przed nami podobno jeszcze tylko kilka ciepłych dni a więc ostatnia okazja, żeby napić się zimnej kawy, zanim znowu zaczniemy się raczyć rozgrzewającymi napojami. Na niedzielę nie miałam ciasta więc w ramach deseru pyknęliśmy sobie taką kawkę z procentem. Gin ma charakterystyczny posmak, więc było to dla nas coś zupełnie nowego (bo jeśli pijemy gin to tradycyjnie z tonikiem). Taki deser i kawa w jednym. 

*na dwie porcje
Składniki:

  • 2 gałki lodów truskawkowych
  • 2 gałki lodów czekoladowych
  • łyżka kawy sypkiej (fusiastej)
  • 100 ml schłodzonego Ginu Lubuskiego 
  • 100 ml mleka
  • opcjonalnie cukier (pominęłam, słodycz lodów wystarczyła)
Kawę zaparzyć szklanką wrzątku (posłodzić jeśli chcemy) i wystudzić. Przelać przez gęste sitko. Do dwóch szklanek nałożyć lody, zalać ginem a następnie wlać kawę. Mleko spienić (spieniam ekspresem ale można też trzepaczką do mleka) i wyłożyć na wierzch. Przygotowywać tuż przed podaniem. 

Komentarze

Prześlij komentarz