niedziela, 22 października 2017

ciasto "adwokatek"




Duże, podzielne ciasto dla całej rodziny. Miodowe blaty przełożone jabłkami i pianką z likieru. Przechowywane w lodówce długo zachowuje świeżość ale do krojenia nadaje się najwcześniej dzień po złożeniu. 

*foremka 25*34 cm
Składniki: 
na ciasto:

  • 650 g mąki
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 100 g masła 
  • łyżeczka sody
na warstwę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 3 opakowania galaretki zielonej
  • sok z połowy cytryny
  • wrzątek
na piankę advocatową:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 ml likieru jajecznego 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki startych orzechów włoskich
Najlepiej najpierw przygotować jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić na niewielkie cząstki. Wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wrzątku, wlać sok z cytryny i podgotować chwilę (żeby zmiękły ale się nie rozpaćkały). Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Wlać do jabłek, wymieszać. Odstawić do momentu aż będzie dość gęste. 

Przygotować blaty miodowe: jajka ubić z cukrem pudrem. Masło i miód podgrzać i rozpuścić. Mąkę wymieszać z sodą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt luźne można dodać trochę mąki). Odstawić na kwadrans (ciasto trochę stwardnieje). Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na papierze wielkości blaszki. Piec w 190*C około 10 minut.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Do bitej śmietany wlać likier i żelatynę, zmiksować. 

Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać tężejącą galaretkę jabłkową. przykryć ciastem. Wyłożyć 3/4 masy advocatowej i położyć ostatni blat ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą piankę i posypać orzechami. Wstawić do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up