szaszłyki z kurczaka


Szaszłyki to sposób na ekspresowy obiad lub kolację. Możemy nadziać wszystko co lubimy i co akurat mamy pod ręką. Ja zrobiłam je w klasycznej wersji z papryką, kiełbasą i pieczarkami i upiekłam w piekarniku. W sezonie letnim można je upiec na grillu, będą także pyszne. 

Składniki:
  • duży filet z kurczaka
  • 2 kiełbaski
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać surowe, ja takich nie lubię). Na patyczki do szaszłyków nadziewać wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Piec w piekarniku w 200*C około 15-20 minut lub na grillu z obu stron przez kwadrans. 


2 komentarze:

  1. Smacznie wyglądają zjadłabym sobie takiego jednego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szaszłyki, choć robienie ich to działka mojej siostry :D chyba podsunę jej przepis po nos ;)

    OdpowiedzUsuń