Kolejny przepis na szybką słodką przekąskę. Niewątpliwą zaletą takich andrutów jest to, że są bardzo podzielne i ładnie się kroją. Niestety mają też wadę- znikają bardzo szybko bo nie sposób poprzestać na jednym kawałku.
Składniki:
- 4 grube wafle
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duża łyżka kakao
- 1 łyżeczka sypkiej kawy mielonej
Masło, mleko i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Podzielić masę na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a trzecią pozostawić bez dodatku. Odczekać aż masy przestygną i przekładać wafle w dowolnej kolejności. Owinąć mocno folią spożywczą i obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Wafle odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że nigdy wafli z kawą nie próbowałem. Wstępnie wydaje mi się to dość egzotyczne połączenie
OdpowiedzUsuńDlaczego? Przeciez wafle nie mają konkretnego smaku wiec wszystko do nich pasuje. Skoro sa smaczne z mięsem to z kawą tym bardziej.
Usuń