wafle "trzy smaki"


Kolejny przepis na szybką słodką przekąskę. Niewątpliwą zaletą takich andrutów jest to, że są bardzo podzielne i ładnie się kroją. Niestety mają też wadę- znikają bardzo szybko bo nie sposób poprzestać na jednym kawałku. 

Składniki:
  • 4 grube wafle
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sypkiej kawy mielonej
Masło, mleko i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Podzielić masę na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a trzecią pozostawić bez dodatku. Odczekać aż masy przestygną i przekładać wafle w dowolnej kolejności. Owinąć mocno folią spożywczą i obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Wafle odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki. 



3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się szczerze, że nigdy wafli z kawą nie próbowałem. Wstępnie wydaje mi się to dość egzotyczne połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego? Przeciez wafle nie mają konkretnego smaku wiec wszystko do nich pasuje. Skoro sa smaczne z mięsem to z kawą tym bardziej.

      Usuń