*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto kruche:
- 450 g mąki
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 6 żółtek
- skórka otarta z cytryny
na nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
dodatkowo:
- lody śmietankowe lub waniliowe
- bita śmietana
Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut. Drugą część ciasta wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
Jeden z moich ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie :)
Pozdrawiam.
Szarlotka z lodami? To jest coś, co mogłabym jeść non stop. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Idealne ciasto na jesień <3
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że szarlotkę je się z lodami XD
OdpowiedzUsuń