Lekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda. Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje.
*foremka23*23 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 1/2 szklanki rumu
- łyżeczka cynamonu
Białka ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy jajecznej i wmieszać, na końcu dodać przestudzone masło. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je rumem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić i zmiksować z kremem. Z kremu odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i przełożyć ciasto. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać cynamonem. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Pięknie się prezentuje Twoje ciasto. Kiedyś próbowałam robić coś podobnego ale moje mascarpone zawiodło i "płynęło" :( Wyszła z niego okropna papka mimo długiego chłodzenia w lodówce. Może jakieś złe mascarpone?
OdpowiedzUsuńW poszukiwaniu inspiracji kulinarnych i nie tylko zapraszam Cię na bloga Kclamara :) http://kcalmar.com/blog/2016/08/29/placuszki-owsiane-z-karobem/#comment-464
Ciekawa jestem tego smaku :) Musiał być bardzo intensywny :)
OdpowiedzUsuń10/10. Wyszlo identyczne jak na zdjeciu !!!Dziekuje za przepis !!!
OdpowiedzUsuń