cytrynowy puszek z dżemem z czarnej porzeczki

 Kwaśny dżem porzeczkowy przełamuje słodycz tego ciasta. Jest miękkie ale dobrze się kroi. Ważne aby na dżem nie wyłożyć gorącej masy, która może go stopić. Najlepiej na jeden placek wyłożyć dżem a na drugi masę i skleić je kiedy masa trochę przestygnie.



Ciasto:
po 35 dag mąki, cukru (można dać mniej) i margaryny
6 jajek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny

Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszana z proszkiem, skórkę i sok z cytryny. Na końcu roztopioną margarynę, wymieszać.
piec 30-40 minut w 180*C. Po wystudzeniu przekroić. 

Masa:

1/2 litra mleka
 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 1/2 łyżki mąki
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny

 Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i margaryną. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem i wlać na gotujące się mleko z margaryną. Masę zagotować, trochę ostudzić.

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
lukier cytrynowy

Jedną część placka posmarować dżemem, wyłożyć ciepłą masę, przykryć drugim plackiem, polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz