torcik z truskawkami



Kolejny wypiek z truskawkami, tym razem biszkopt przełozony bita śmietana i oblany jogurtowo- truskawkową pianką.

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jajek
  • 40 dag truskawek
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyzkach wody
  • 1 galaretka czerwona
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • herbata do nasączenia
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć herbata. . Pierwszą warstwę zrobić z kremówki połączonej z żelatyną, 2 łyzkami cukru pudru i kawałkami truskawek.  Przyłożyć biszkoptowym krązkiem.  Jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i  wystudzoną galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt, poukładac kawałki truskawek. Po całkowitym stężeniu ciasto wyjąć z formy i ewentualnie obsmarować boki bitą  śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz