Kolejny wypiek z truskawkami, tym razem biszkopt przełozony bita śmietana i oblany jogurtowo- truskawkową pianką.
Składniki:
- Biszkopt z 4 jajek
- 40 dag truskawek
- 200 ml kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyzkach wody
- 1 galaretka czerwona
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru pudru
- herbata do nasączenia
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć herbata. . Pierwszą warstwę zrobić z kremówki połączonej z żelatyną, 2 łyzkami cukru pudru i kawałkami truskawek. Przyłożyć biszkoptowym krązkiem. Jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i wystudzoną galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt, poukładac kawałki truskawek. Po całkowitym stężeniu ciasto wyjąć z formy i ewentualnie obsmarować boki bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz