czwartek, 27 września 2012

kostka kokosowo- kawowa



beza kokosowa:
  • 50 dag drobnego  kokosu
  • 10 białek
  • 40 dag cukru
  • 2 łyzki mąki
 Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodac kokos i makę, delikatnie wymieszać. Upiec na pergaminie dwa blaty.

masa kawowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyzki maki pszennej
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 4 łyzki cukru
  •  łyżeczka sypkiej kawy mielonej
  • 2 kieliszki likieru kawowego
  • 1 kostka margaryny
Jajka, żółtka, cukry, mąki wymieszać z 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną i ugotowac budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodawać zimny 
budyń. Na końcu wsypac kawę i wlać likier. Przełożyć blaty kokosowe. Schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Mmm takie blaty bezowe muszą smakować przepysznie z kremem kawowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciacho. Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A w jakiej temp. upiec beze kokosową i przez ile piec? :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up