Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. W oryginale ciasto z wierzchu polane ma być polewą, ja zamieniłam ja na mase krówkową i posypałam prażonymi orzechami. Biszkopt przez to, że zawiera mało mąki w stosunku co do ilości jajek jest bardzo puszsty, miękki i mokry. Przy krojeniu go na blaty należy uważać bo bardzo klei sie do podłoża ale tak ma być. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Ciasto jest znakomite ale bardzo słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru w kremie.
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Blat orzechowy:
- 25 dag posiekanych orzechów ( mieszane włoskie i laskowe)
- 20 dag cukru
- 5 białek
- 1,5 łyzki miodu
- 1 łyżka maki
- 1 łyzka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 0.5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 10 dag cukru ( w oryginale 20 dag)
- 1,5 łyzki maki
- 1 kostka masła
Wierzch:
- 1 puszka masy krówkowej orzechowej
- 15 dag posiekanych mieszanych orzechów
Przełożenie ciasta:
Połowe biszkopta posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć reszte kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarowac mase krówkową i posypać prażonymi orzechami.
Też mam ten przepis:) To ciasto jest cudowne!!!
OdpowiedzUsuńW ogóle w tej książce jest wiele fajnych przepisów. Najbardziej spodobał mi się sposób na polewę czekoladową która nie pęka na cieście podczas krojenia:)
masz racje, ta polewa jest idealna:)
Usuńa jak się robi ta polewę?proszę o przepis
UsuńCiasto jest pyszne, piekłam wiele razy :)
OdpowiedzUsuńWow! Super:)
OdpowiedzUsuńAle ciacho, musi być pyszne
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Wygląda przeapetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńmatko, biorę w ciemno, wygląda rewelacyjnie, tak też brzmi, uwielbiam takie ciasta, są niesamowicie słodkie, ale ta słodkość jest piękna ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, dodatek masy krówkowej - genialny pomysł + do tego taka wdzięczna nazwa :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i apetyczne, muszę wypróbować koniecznie przepis !:)
OdpowiedzUsuńZapisuję do spróbowania, bo wygląda genialnie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mało słodkie ciasta :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Mega apetyczne...porywam kawałek :)!
OdpowiedzUsuńznam skądś tę nazwę chociaż przepisu samego w sobie nie kojarzę ale przyznam 0 fajne jest! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda tak kusząco słodko
OdpowiedzUsuńZdecydowaie dla wielbicieli mocno słodkich wypieków ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się genialnie a wszystko, co z krówką musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta S. Anastazji Twoja Marysieńka jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i smakuje pewnie też cudownie :)
OdpowiedzUsuńooo tak to jedno z lepszych!
Usuńczy biszkopt należy piec na papierze do pieczenia?
OdpowiedzUsuńnajlepiej tak, ja zawsze piekę wszystko na papierze. Ewentualnie można blaszkę wysmarowac małem i wysypać bułką tartą.
UsuńCzy mogą być orzechy mielone do biszkoptu orzechowe czy muszą być posiekane.
Usuńpodajcie proszę przepis na tą polewę czekoladową, co nie pęka podczas krojenia ciasta :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam przepis, ciasto wyszło pycha. Będę częściej odwiedzała tę stronkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuje za skorzystanie z przepisu i opinię. I zapraszam częściej, pozdrawiam
UsuńCiasto bardzo dobre.Pieklam w zeszłym roku na Boże Narodzenie i w tym roku ponawiam;) Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis napewno skorzystam,widac ze ciasto jest genialne,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne!😊polecam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne!😊polecam
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto w sobotę. Pyyycha!😊
OdpowiedzUsuń