środa, 26 września 2012

"ciasto marysieńka" siostry Anastazji


Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. W oryginale ciasto z wierzchu polane ma być polewą, ja zamieniłam ja na mase krówkową i posypałam prażonymi orzechami. Biszkopt przez to, że zawiera mało mąki w stosunku co do ilości jajek jest bardzo puszsty, miękki i mokry. Przy krojeniu go na blaty należy uważać bo bardzo klei sie do podłoża ale tak ma być. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Ciasto jest znakomite ale bardzo słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru w kremie.

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawac po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wylać na blaszkę ( 24*35 cm) i piec 30-40 minut w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na połowę

Blat orzechowy:
  • 25 dag posiekanych orzechów ( mieszane włoskie i laskowe)
  •  20 dag cukru
  • 5 białek
  • 1,5 łyzki miodu
  • 1 łyżka maki
  •  1 łyzka mąki ziemniaczanej
Białka ubic z cukrem na sztywno, dodac resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki z pergaminem i piec około 30 minut w 180*C.

Krem:
  • 0.5 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru ( w oryginale 20 dag)
  • 1,5 łyzki maki
  • 1 kostka masła
 Żółtka, cukry i mąke rozpuścić w 3/4 szkalnki mleka, resztę zagotować. Na gotujące mleko wlać masę z żółtek i ugotowac budyń (jest dość rzadki). Ostudzić, mieszając co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skórka. Zimny budyń utrzec z masłem.

Wierzch:

  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej
  • 15 dag posiekanych mieszanych orzechów
Puszkę z krówką umieścić w garnku z wrzatkiem, aby trochę się roztopiła. Orzechu uprażyc na suchej patelni.

Przełożenie ciasta:

Połowe biszkopta posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć reszte kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarowac mase krówkową i posypać prażonymi orzechami. 



31 komentarzy:

  1. Też mam ten przepis:) To ciasto jest cudowne!!!
    W ogóle w tej książce jest wiele fajnych przepisów. Najbardziej spodobał mi się sposób na polewę czekoladową która nie pęka na cieście podczas krojenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz racje, ta polewa jest idealna:)

      Usuń
    2. a jak się robi ta polewę?proszę o przepis

      Usuń
  2. Ciasto jest pyszne, piekłam wiele razy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciacho, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto! Wygląda przeapetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. matko, biorę w ciemno, wygląda rewelacyjnie, tak też brzmi, uwielbiam takie ciasta, są niesamowicie słodkie, ale ta słodkość jest piękna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, dodatek masy krówkowej - genialny pomysł + do tego taka wdzięczna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne i apetyczne, muszę wypróbować koniecznie przepis !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję do spróbowania, bo wygląda genialnie :-)
    Uwielbiam mało słodkie ciasta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega apetyczne...porywam kawałek :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. znam skądś tę nazwę chociaż przepisu samego w sobie nie kojarzę ale przyznam 0 fajne jest! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowaie dla wielbicieli mocno słodkich wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się genialnie a wszystko, co z krówką musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ciasta S. Anastazji Twoja Marysieńka jest rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pięknie i smakuje pewnie też cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy biszkopt należy piec na papierze do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej tak, ja zawsze piekę wszystko na papierze. Ewentualnie można blaszkę wysmarowac małem i wysypać bułką tartą.

      Usuń
    2. Czy mogą być orzechy mielone do biszkoptu orzechowe czy muszą być posiekane.

      Usuń
  16. podajcie proszę przepis na tą polewę czekoladową, co nie pęka podczas krojenia ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie wypróbowałam przepis, ciasto wyszło pycha. Będę częściej odwiedzała tę stronkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za skorzystanie z przepisu i opinię. I zapraszam częściej, pozdrawiam

      Usuń
  18. Ciasto bardzo dobre.Pieklam w zeszłym roku na Boże Narodzenie i w tym roku ponawiam;) Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziekuje za przepis napewno skorzystam,widac ze ciasto jest genialne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wyszło przepyszne!😊polecam

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wyszło przepyszne!😊polecam

    OdpowiedzUsuń
  23. Piekłam to ciasto w sobotę. Pyyycha!😊

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up