Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,25 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
Składniki suche wymieszać razem. W osobnej misce zmiksować składniki mokre. Dodać suche i wymieszać. Wylac do silikonowej formy i piec około 60 minut w 180*C. Posypac cukrem pudrem po ostudzeniu. Świetnie smakuje z dodatkiem konfitury.
Źródło: mojewypieki.com
Lubię smaki kokosowe. W jakiej fajnej foremce piekłaś to ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka :]
OdpowiedzUsuńZapisuję do spróbowania, bo wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ooo, musi smakować znakomicie!!!!
OdpowiedzUsuńWyszło niesamowicie pyszne ! Polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłasnie jest w piekarniku dam znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre chociaż trochę zmieniłam przepis.
OdpowiedzUsuń1. Ubiłam białka z odrobiną cukru
2. Dodawałam po trochę cukru (tylko 1 szklankę) a następnie po jednym żółtku nadal miksując
3. Potem wszystko wymieszałam drewnianą łyżką z mąką, kokosem (dodałam tylko 1 szklankę) i proszkiem
Wyszła puszysta i bardzo lekka.
Ciasto bardzo dobre chociaż trochę zmieniłam przepis.
OdpowiedzUsuń1. Ubiłam białka z odrobiną miało być SOLI - pomyłka w pierwszym moim komentarzu
2. Dodawałam po trochę cukru (tylko 1 szklankę) a następnie po jednym żółtku nadal miksując
3. Potem wszystko wymieszałam drewnianą łyżką z mąką, kokosem (dodałam tylko 1 szklankę) i proszkiem
Wyszła puszysta i bardzo lekka.
jaka temperatura powinna być? upiekłam tę babkę i wyszedl mi zakalec!
OdpowiedzUsuń