babka kokosowa


Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,25 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
Składniki suche wymieszać razem. W osobnej misce zmiksować składniki mokre. Dodać suche i wymieszać. Wylac do silikonowej formy i piec około 60 minut w 180*C. Posypac cukrem pudrem po ostudzeniu. Świetnie smakuje z dodatkiem konfitury.

Źródło: mojewypieki.com

9 komentarzy:

  1. Lubię smaki kokosowe. W jakiej fajnej foremce piekłaś to ciacho! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do spróbowania, bo wygląda obłędnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, musi smakować znakomicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło niesamowicie pyszne ! Polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie jest w piekarniku dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo dobre chociaż trochę zmieniłam przepis.
    1. Ubiłam białka z odrobiną cukru
    2. Dodawałam po trochę cukru (tylko 1 szklankę) a następnie po jednym żółtku nadal miksując
    3. Potem wszystko wymieszałam drewnianą łyżką z mąką, kokosem (dodałam tylko 1 szklankę) i proszkiem
    Wyszła puszysta i bardzo lekka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto bardzo dobre chociaż trochę zmieniłam przepis.
    1. Ubiłam białka z odrobiną miało być SOLI - pomyłka w pierwszym moim komentarzu
    2. Dodawałam po trochę cukru (tylko 1 szklankę) a następnie po jednym żółtku nadal miksując
    3. Potem wszystko wymieszałam drewnianą łyżką z mąką, kokosem (dodałam tylko 1 szklankę) i proszkiem
    Wyszła puszysta i bardzo lekka.

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka temperatura powinna być? upiekłam tę babkę i wyszedl mi zakalec!

    OdpowiedzUsuń