Po małych problemach z komputerem już jestem. I zapraszam na ciasto kokosowo-makowe. Przepis i pomysł mojej mamy. Wygląda niepozornie, ale jest bardzo smaczne, masa makowa jest wilgotna a kokosowa beza przyjemnie chrupiąca.
Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny
- 1łyżka śmietany (lub więcej, jeżeli trzeba)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę makową:
- 1 1/2 szklanki maku mielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 250 g margaryny
- bakalie
- 2 łyżki rumu
na płytę kokosową:
- 4 białka
- 20 dag kokosu
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Witam! Ciasto wygląda przepysznie:) Mam tylko jedno pytanie, mak przed zmieleniem należy sparzyć?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
jeżeli chcesz użyć maku niemielonego, należy go gotować około pół godziny, potem zmielić a potem zagotować z jajkami, margaryna i resztą. Teraz na szczeście można kupić mak mielony, więc jest szybciej i mniej roboty:)
Usuńjaka temperatura piekarnika ma być? Piec góra-dół ? z termoobiegiem czy bez??
OdpowiedzUsuńMoże to dziwne pytanie ale to pierwsza moja przygoda z makiem:) "Mak zalać wrzącą wodą, pogotować chwilę." Czekać az woda odparuje, odcedzic czy zostawić wode?
OdpowiedzUsuńPieczemy wszystko naraz? czy podpiekamy poszczegolne warstwy?
Wesołych Świąt:)
Pogotować aż mak wciągnie wode ale można pozniej jeszcze dać na sito. Ciasto można podpiec najpierw samo a pozniej resztę w calosci. Wesołych :)
OdpowiedzUsuń