ciasto makowo-kokosowe


Po małych problemach z komputerem już jestem. I zapraszam na ciasto kokosowo-makowe. Przepis i pomysł mojej mamy. Wygląda niepozornie, ale jest bardzo smaczne, masa makowa jest wilgotna a kokosowa beza przyjemnie chrupiąca.

Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1łyżka śmietany (lub więcej, jeżeli trzeba)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować masę makową. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.

na masę makową:
  • 1 1/2 szklanki maku mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny
  • bakalie
  • 2 łyżki rumu
Mak zalać wrzącą wodą, pogotować chwilę. Dodać resztę składników, zagotować,wyłożyć na ciasto.

na płytę kokosową:
  • 4 białka
  • 20 dag kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
 Białka ubić z cukrem i solą, dodać kokos, wymieszać. Wyłożyć na masę makową. Piec w całości w 180*C około 45 minut. 

5 komentarzy:

  1. Witam! Ciasto wygląda przepysznie:) Mam tylko jedno pytanie, mak przed zmieleniem należy sparzyć?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli chcesz użyć maku niemielonego, należy go gotować około pół godziny, potem zmielić a potem zagotować z jajkami, margaryna i resztą. Teraz na szczeście można kupić mak mielony, więc jest szybciej i mniej roboty:)

      Usuń
  2. jaka temperatura piekarnika ma być? Piec góra-dół ? z termoobiegiem czy bez??

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to dziwne pytanie ale to pierwsza moja przygoda z makiem:) "Mak zalać wrzącą wodą, pogotować chwilę." Czekać az woda odparuje, odcedzic czy zostawić wode?
    Pieczemy wszystko naraz? czy podpiekamy poszczegolne warstwy?

    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pogotować aż mak wciągnie wode ale można pozniej jeszcze dać na sito. Ciasto można podpiec najpierw samo a pozniej resztę w calosci. Wesołych :)

    OdpowiedzUsuń