ciasto czekoladowe (z polewą z chałwy)



Tegoroczny Dzień Kobiet u mnie pod znakiem (lub smakiem) kakao i chałwy. Taka babka czekoladowa chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie przerobiłam ją po swojemu. Polecam w takiej formie, bo babka jest puszysta i baaardzo kakaowa, a polewa niezwykle oryginalna. Wielbiciele chałwy na pewno będą zachwyceni.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki kakao (można mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  1/2 łyżeczki sody
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Powoli miksując dodawać po jednym  jajku. Mąkę wymieszać  z proszkiem, sodą i kakao, przesiać. Miksując dodawać na zmianę jogurt i mąkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać do keksówki (piekłam w silikonowej) i piec powoli, około godziny w 150*C. Ostudzić.
(inspiracja )

polewa chałwowa:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 80-100 g chałwy waniliowej
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, ale nie zagotować. Odstawić do zgęstnienia. Polewa dość  długo gęstnieje, a na cieście nie zastyga na twardo, jest miękka i lepka.

do dekoracji:
  • 20 g chałwy
  • pomadki czekoladowe
Chałwę pokruszyć a czekoladki pokroić. Posypać nimi ciasto, zanim polewa zastygnie.


4 komentarze: