gofry z frużeliną jagodową


Pierwszy raz od dawna robiłam gofry. Wykorzystałam mrożone jagody, których mam jeszcze trochę. Przepis jest bardzo dobry i mimo, że moja gofrownica jest kiepska, gofry wyszły bardzo dobre. 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli 
Z białek ubić pianę. Resztę składników zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec na złoty kolor.

frużelina jagodowa:
  • 300 g mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny (pominęłam)
 Jagody i cukier gotować przez chwilę. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, wlać do owoców i ugotować jak kisiel. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać, odstawić.

dodatkowo:
  • bita śmietana
Gofry podawać posmarowane śmietaną i frużeliną. Dodatkowo posypałam drobnym kokosem. Świetnie smakują także na zimno. 

10 komentarzy:

  1. I po co Cie dodałam do obserwowanych. Kurcze ja nie mogę jeść tyle słodkiego no...a mam ciasto dyniowe (z innego bloga) w kolejce, a tu takie pyszności pokazujesz. Okrutnica ;-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam się tak znęcać!! a tak na poważnie to polecam te gofry!

      Usuń
  2. Oj, gofry! Ale mi narobiłaś chętki!

    OdpowiedzUsuń
  3. I teraz zazdroszczę gofrownicy, bo nie mam! Świetne te gofry i ta jagodowa frużelina...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żałuj.... moja leżała wiele lat nieużywana, a teraz żałuję!

      Usuń
  4. wyglądają bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos nie tak z przepisem,chyba sie pomylilas,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. racja, miało być 2 łyżki cukru. Dzięki za czujność, pozdrawiam

      Usuń
  6. a gdzie mąka?!!!

    OdpowiedzUsuń