Tegoroczny Dzień Kobiet u mnie pod znakiem (lub smakiem) kakao i chałwy. Taka babka czekoladowa chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie przerobiłam ją po swojemu. Polecam w takiej formie, bo babka jest puszysta i baaardzo kakaowa, a polewa niezwykle oryginalna. Wielbiciele chałwy na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 125 g masła
- 1/2 szklanki kakao (można mniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody
(inspiracja )
polewa chałwowa:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 80-100 g chałwy waniliowej
do dekoracji:
- 20 g chałwy
- pomadki czekoladowe
Kusi mnie ta polewa z chałwy:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda ale chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńPiję kawę, proszę mnie nie drażnić:)
OdpowiedzUsuń