korzenne w mlecznej polewie




Bardzo bardzo puszyste i miękkie ciasto, mocno korzenne. polane polewą z mleka w proszku i posypane prażonym kokosem. Przepis pochodzi z opakowania Przyprawy Korzennej firmy Dr. Oetker.

Składniki:
na ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1`opakowanie przyprawy korzennej
Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę przesiać z sodą i kakao, miksując wsypać do masy. Dodać przyprawę korzenną.  Białka ubić na pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w keksówce około godziny w 160*C.

na polewę:
  • 62 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
Masło zagotować z wodą i cukrem, przestudzić. Do lekko ciepłego wmiksować mleko w proszku. Polać ciasto.

na kokos:
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kokosu
  • 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki podgrzewać mieszając, aż kokos się zarumieni, przestudzić. Posyppać polewę przed zastygnięciem. 


7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje klimaty. Bardzo ciekawa polewa. Pięknie wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciasto. Jak upoluje mleko w proszku to je upiekę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam. I radzę od razu zrobić z podwójnej porcji.

      Usuń
  3. Wygląda na bardzo mięciutkie :) Ciekawa ta polewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest baaardzo mięciutkie. Mój mąż nie przepada za suchymi ciastami a to zjdał sam prawie całe...

      Usuń
  4. Fajne ciasto :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie używam margaryny , bo zawiera tłuszcze trans, które zatykają nam żyły i są przyczyną miażdzycy.

    OdpowiedzUsuń