Bardzo bardzo puszyste i miękkie ciasto, mocno korzenne. polane polewą z mleka w proszku i posypane prażonym kokosem. Przepis pochodzi z opakowania Przyprawy Korzennej firmy Dr. Oetker.
Składniki:
na ciasto:
- 100 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g miodu
- 1 łyżka zimnej wody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1`opakowanie przyprawy korzennej
na polewę:
- 62 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/8 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka w proszku
na kokos:
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki kokosu
- 1 łyżeczka cukru
Zdecydowanie moje klimaty. Bardzo ciekawa polewa. Pięknie wygląda to ciacho!
OdpowiedzUsuńsuper ciasto. Jak upoluje mleko w proszku to je upiekę !
OdpowiedzUsuńbardzo polecam. I radzę od razu zrobić z podwójnej porcji.
UsuńWygląda na bardzo mięciutkie :) Ciekawa ta polewa :)
OdpowiedzUsuńjest baaardzo mięciutkie. Mój mąż nie przepada za suchymi ciastami a to zjdał sam prawie całe...
UsuńFajne ciasto :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńnie używam margaryny , bo zawiera tłuszcze trans, które zatykają nam żyły i są przyczyną miażdzycy.
OdpowiedzUsuń