Mam sentynent do tego ciasta. Mając lat -naście, kiedy uczyłam się piec przy pomocy babcinych gazet, znalazłam na nie przepis w Poradniku Domowym. Robiłam je wtedy często, chyba za często, bo w końcu mama poprosiła mnie, żebym go już przestała piec. I tak się wtedy zacięłam, że dopiero wczoraj, po prawie dziesięciu latach, upiekłam je znowu. I bardzo je polecam. Niby nic specjalnego, ale w prostocie właśnie tkwi jego urok.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z cytryny
- łyżka cukru
na krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 900 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Też piekłam to ciasto. Jest przepyszne:) Polecam !
OdpowiedzUsuńale fantastycznie wygląda! pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWitam, wygląda pięknie chcę zrobić. Mam pytanie na jakiej blaszce (wymiary) Pani piekła?
OdpowiedzUsuń24*24 cm
Usuń